Cerca

cicle2017 300x250
facebook    twitter

Butlletí de programació

La informació per estar al dia de les activitats dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes

Subscriu-t'hi !

* dada requerida

 

Amb el suport de

Ajuntament de Ribes de Freser

El cinema
El cinema que la societat civil manté obert PDF Imprimeix Correu electrònic

 

 
Audiovisual Homenatge Eugeni Casals PDF Imprimeix Correu electrònic

 
Com salvarem el cine? PDF Imprimeix Correu electrònic
El Cinema Catalunya no es pot sostenir com a sala de cinema comercial. Durant uns mesos ha estat tancat per aquesta raó. Cal la col•laboració de la gent de la Vall de Ribes, de les entitats i les empreses perquè la sala es mantingui oberta com a quipament cultural.

L’Ajuntament de Ribes de Freser, el propietari del cinema i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes han arribat a un acord provisional per mantenir-la oberta i en funcionament.

Per començar i perquè la sala no tanqui l’Ajuntament llogarà la sala  i els Amics del Cinema la gestionaran perquè es segueixin fent projeccions. Tanmateix  calen més suports per poder-la conservar per usos culturals i per cinema.

Per aquesta raó s’engega una campanya per sumar persones, entitats i empreses que vulguin ser amics del nostre cinema.

Els amics amb les seves col•laboracions econòmiques ajudaran amb les seves aportacions a que es segueixi fent cinema  a la Vall de Ribes. Contribuint a  les despeses de funcionament de la sala.

Iniciatives com aquesta funcionen molt bé en altres poblacions.
 
Un cine remodelat, amb història i molt caliu. PDF Imprimeix Correu electrònic
“No tenim dades, ni escriptures, però fa més de cent anys que es projecten pel•lícules amb regularitat”. Així ho afirma l’Eugeni Casals, persona que fa més de trenta-cinc anys que  regenta i porta el cinema centenari de Ribes.

L’Eugeni era un noi de catorze anys quan va començar d’operador. Va començar treballant-hi i ara n’és el propietari.


L’Eugeni, vigilant la cinta.


En aquella època Ribes tenia quatre mil habitants i dos cinemes. El Cinema Catalunya i el Cinema Puigmal, ara Casal Municipal de Cultura, propietat  de l’Ajuntament de Ribes. Ambdós cinemes competien per oferir les millors pel•lícules.

Durant un període de temps l’Eugeni Casals va regentar els dos cinemes. Fins que el Cinema Puigmal va passar a ser explotat per l’Ajuntament. Ara ja no s’hi projecten pel•lícules. Només funciona com a Casal Cultural.
La població de la Vall de Ribes s’ha reduït un cinquanta per cent en quaranta anys.  Ribes poble té només dos mil habitants, però tanmateix, el nostre cinema segueix en funcionament i projectant pel•lícules comercials. Un contracte conjunt realitzat entre diverses sales petites dels Pirineus amb les distribuïdores ha possibilitat adaptar els horaris i les sessions de cine als caps de setmana, estius i ponts festius. I les pel•lícules comercials que s’estrenen arreu de Catalunya s’estrenen també a Ribes. En comptes d’estar una setmana en cartell, hi estan dues o tres sessions, això significa que en una setmana d’estiu, per Nadal o Setmana Santa, els aficionats al cine poden posar-se al dia en pocs dies.

Però tanmateix, les pel•lícules en versió original, de culte o no especialment comercials no poden ser exhibides, perquè no hi ha prou massa crítica. I no és possible negociar amb les distribuïdores aquest material.

El cinema de Ribes, no és un negoci, està obert per l’amor al setè art del seu propietari i dels aficionats que responen a la programació.  Fa quinze anys, amb la popularització del vídeo, l’Eugeni va voler tancar el cine. Ell diu que no és un negociant, ja que si ho hagués ésset, el cine estaria tancat fa temps. A Ribes hi ha molta afició al cinema, però no hi ha prou gent. Per aquesta raó les projeccions tenen més èxit durant l’estiu o els caps de setmana quan pugen les habitants de segona residència.

L’Eugeni Casals ha combinat diferents feines, com la de carter i professor d’autoscola amb la de mantenir el Cinema Catalunya obert. En comptes de tornar-se antic, o tancar, com la majoria de cines, el nostre cinema, inexplicablement, s’ha modernitzat gràcies al seu esforç. Com un miraculós oasi en mig del desert, el Cinema Catalunya durant aquests últims trenta-cinc anys ha sofert cinc reformes de millora significatives que van des del canvi de la teulada, fins la col•locació del CINEMASCOPE. L’any 2005 es va ampliar més la pantalla, que ara fa 8 metres d’ample x 4 metres d’alt –el màxim que permet la sala-, es va instal•lar el Dolby Surround i es realitzar un canvi de butaques, que ara tenen una amplada d’un metre entre fileres, amb el canvi de seients es va reduir l’aforament a la meitat, ara de cent-cinquanta persones.

La darrera reforma va obrir les portes al futur de  les projeccions, va venir de mans d’un conveni amb la Fundació Televall i l’Ajuntament de Ribes de Freser, l’any 2006. Al costat de la màquina de projectar OSSA es va d’instal•lar un projector de cinema digital SANYO FX45 amb deu mil lúmens de potència, s’ha realitzat tota la instal•lació informàtica per controlar-lo,  una nova instal•lació de megafonia  i una tarima. Amb aquests canvis el cinema es va convertir en un auditori per fer-ne ús públic, amb instal•lacions que permeten projectar pel•lícules en format tradicional o en format digital que moltes multisales de Barcelona o de ciutats més grans voldrien entre els seus equipaments.

Els cinemes més propers amb obertura diària són a Vic i a Olot. Ambdues poblacions es troben a més de cinquanta quilòmetres de Ribes. Les poblacions amb cinema de cap de setmana més properes són a Ripoll, Puigcerdà, i en menor freqüència de programació, Camprodon, que són a quinze, cinquanta u i quaranta quilòmetres respectivament. Distàncies impensables a ciutat. Totes elles amb molta més població que Ribes de Freser.

Els aficionats al cine som conscients de la sort de tenir el Cinema que tenim.

El 4 de setembre de l’any 2003 es va constituir l’Associació dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes per recolzar des de la societat civil les activitats que es realitzen en el Cinema Catalunya. L’Associació dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes és membre actiu de la Federació Catalana de Cineclubs. Des de la seva creació l’associació ha realitzat activitats de projecció periòdiques amb més de cinquanta títols. També realitza tasques de difusió i promoció de la programació mitjançant el blog http://amicscinemavallderibes.blogspot.com/, ara però s’ha posat en funcionament la nova web http://www.amicscinevallderibes.com/.
La primera presidenta fou Carme Barceló, l’actual president és en Joaquim Roqué.
 
Espectadors habituals del Cinema Catalunya
 
Inici de la campanya "Salvem el Cine" PDF Imprimeix Correu electrònic

Ribes de Freser, 27 de juliol de 2009

Tal i com havia anunciat l'ajuntament de Ribes de Freser fa uns mesos, finalment el pròxim dissabte 1 d'agost es reiniciarà el funcionament del Cinema Catalunya de Ribes de Freser arrel de l'acord de lloguer temporal per la sala
que s'ha pogut arribar en les últimes setmanes entre l'ajuntament de Ribes de Freser i la propietat d'aquesta. Val a dir que al marge de l'acord de lloguer, la gestió de la sala serà mitjançant un conveni entre l'ajuntament de
Ribes de Freser i l'associació d'amics del Cinema Catalunya. D'aquesta manera, l'associació juntament amb el consistori seran els responsables de la programació i de les activitats que es desenvoluparan en aquest espai.

En els pròxims dies s'editaran uns tríptics informatius sobre el nou funcionament del cinema amb la voluntat de captar nous associats a fi de poder garantir la seva viabilitat econòmica ja que per una població com la de Ribes
de Freser és inviable sostenir econòmicament el funcionament d'un cinema únicament amb els ingressos de les entrades. Convindrà doncs, que la població ribatana i de la Vall prengui la continuïtat del cinema de Ribes com un
repte col·lectiu, el qual tothom en pugui formar part per què si no s'arriba a un nombre mínim de socis que permeti afrontar les despeses fixes del cinema es posarà en dubte la seva supervivència.

L'ajuntament valora molt positivament la complicitat que ha tingut en tot moment dels Amics del Cinema però es lamenta a la vegada el fet que Ribes de Freser veu perillar alguns dels serveis que ha gaudit durant molt de temps,
ja sigui per manca de relleu generacional o de rendiment econòmic, quedaran hipotecats pel que fa a la seva continuïtat. Per tant, aquest model de gestió entre institucions públiques i associacions sense ànim de lucre és el
que el consistori optarà alhora de garantir‐ne el seu futur.

Tot i que la finalitat d'aquesta sala és per realitzar projeccions cinematogràfiques, val a dir que per la importància social i cultural que té el municipi i la Vall de Ribes, el consistori vol donar‐l'hi altres usos especialment dirigits a
les entitats i associacions, com també poder‐lo oferir, per exemple, en el sector turístic del territori.

Es convoca així una roda de premsa a tots els mitjans al proper dijous 30 de juliol a les 18h. a la sala de plens de l'ajuntament de Ribes de freser per tal d'ampliar aquesta informació.